Beschaving is Zelfbeheersing (1)
- Details
De genetische verschillen tussen mensen, waar ook ter wereld, zijn verwaarloosbaar. We zijn, als mensheid, één soort. Er heeft de afgelopen 85.000 jaar geen evolutie plaatsgevonden. We zijn dus nog steeds de jagers-verzamelaars van toen. Sommigen van ons zijn dat nog steeds. De verschillen tussen volkeren zijn niet genetisch, maar cultureel. Maar als er in de laatste 85.000 jaar geen natuurlijke selectie heeft plaatsgevonden, hoe heeft de mens zich dan ontwikkeld van een zoogdier dat net zo afhankelijk is van Darwins wetten als de andere soorten, naar de enige soort die er in is geslaagd is om zich daaraan te onttrekken?
Beschaving is Zelfbeheersing (2)
- Details
De vlinder en het zeepaardje hebben geen cultuur. Er zijn geen ouders die die ervaringen doorgeven. De ouders van de vlinders leggen een eitje en gaan er vandoor. Zeepaardjes zijn romantischer. Het vrouwtje verleidt de man. Ze dansen en vrijen met hun staarten waarbij het vrouwtje haar eitjes achterlaat in de buidel van het mannetje. Moeder gaat er vandoor opzoek naar een nieuwe liefde, maar vader zorgt voor zijn kinderen tot ze kunnen overleven zonder hem.
Beschaving is Zelfbeheersing (3)
- Details
In de oude steentijd gebruikte de voorloper van Homo Sapiens gereedschappen van steen. Dat was slim, maar het gebruik van gereedschappen is niet uniek voor de mensachtigen. Hun ontwikkeling verliep die tweeëneenhalf miljoen jaar grotendeels door genetische mutaties. Bij elke mutatie bleek de mensachtige met het meeste verandercapaciteit het meest geschikt te zijn voor de overleving.