De dag van de aanval 24feb22

Sebastopol, Oekraine 2004
Sebastopol, Oekraïne juli 2004.

Op 24 februari 2022, de dag dat Rusland de Oekraïne aanviel, schreef ik op hoe deze oorlog zou aflopen. Vandaag op 17 november 2022 blijkt het veroverde gebied precies volgens mijn verwachting op de kaart getekend te zijn. Wat nog niet is uitgekomen is de uitkomst van de onderhandelingen die ik op de eerste dag van de agressie schetste: dat het veroverde gebied, inclusief de Krim, de status van een onafhankelijke natie zou krijgen. De afgelopen vijftig jaar heb ik een intensieve studie gedaan naar het verlangen naar zelfbeschikking. In 1993 heb ik een theorie gepubliceerd over de drijvende krachten die daar achter zitten en de onvermijdelijkheid van de uitkomst. Terwijl deskundigen zich concentreren op de leiders en hun entourage, heb ik vooral gekeken naar wat er op de grond gebeurt.

Het slagveld op 17 november 2022

Dit was de tekst die ik op 24 februari postte op Facebook in de groep Liberale Vrienden. Het was een reactie op de verwachting van Boudewijn Snoeren dat een landverbinding met Kaliningrad de volgende stap van de Russen zou zijn.

Boudewijn Snoeren Het doorsnijden van de Suwalki Corridor is een artikel vijf daad. Ik verwacht dat daarmee gewacht wordt tot het stof is neergedaald in de Oekraïne.

“Het is een slimme zet om de oblasti (provincies) Luhansk en Donetsk niet in te lijven, maar zelfstandig te verklaren. Het is mogelijk om als zelfstandig land een relatie met Rusland aan te gaan zoals Wit Rusland die nu heeft met Moskou.

“De tweede stap is dan om de oblasti Zaporizhzhia en Kherson ook zelfstandig te verklaren en die te laten aansluiten bij de Donbas. Dan heb je een nieuwe staat die groot genoeg is voor een zelfstandig bestuur en economie. Het zou slim zijn van Poetin om ook de Krim toe te voegen aan die nieuwe staat. Dat kan hij verkopen als een concessie aan het westen. De hele Zee van Azov wordt dan omsloten door bevriende naties en de Krim heeft een stevige landverbinding.

“Daar stopt het voorlopig, verwacht ik. Zaporizhzhia en Kherson hebben ook kleine gebieden op de rechteroever van de Dnjepr. Het zou ook slim zijn om die voorlopig met rust te laten zodat het lijkt alsof de Dnjepr de grens is van de Russische ambities.

“Het electoraat van het overgebleven Oekraïne is dan, door eliminatie van het zuidoostelijk electoraat, veel meer en door het recente verleden ook veel fanatieker gericht op het westen.

“Ik weet dat de ambitie van Moskou verder gaat. Het is een al een lang gekoesterde wens van het Kremlin om over land de verbinding te maken met het door Rusland gecontroleerde deel van Moldavië: Transnistrië. Maar voor het idee om Kiev helemaal af te sluiten van de Zwarte Zee is minder steun op de grond. Ik denk dat de oblasti Mikolaiv en Odessa in meerderheid kiezen tot voor de westerse invloedsfeer.”