Je kon er op wachten. Het CDA in Rotterdam probeert de mondiale hysterie rond de afbeelding van de profeet uit te buiten door met terugwerkende kracht ook maar de satirische benadering van het christendom met een fatwa in te dammen. Wethouder Geluk meent dat spotprenten over de profeet Mohammed niet in de Rotterdam-code passen. “Ik kan mij de irritatie van moslims goed voorstellen. Ik heb mij zelf ook al 35 jaar geërgerd aan de wijze waarop

de persoon van Jezus Christus wordt beledigd.” Een verbod ging hem te ver. Alsof hij daar over gaat. Godzijdank niet, zou ik zeggen.

Je kon er op wachten omdat we in Nederland over het hoogtepunt van de vrijheid heen zijn. De conservatieve krachten zijn aan het winnen en het verbond van conservatieve christenen en moslims is daar een voorbeeld van. Dat gaat niet alleen om de vrijheid van meningsuiting, maar ook om de seksualiteit, om de vrijheid van de jeugd om zelfstandig beslissingen te nemen, over drugs en Rock&Roll. Leeftijdsgrenzen en de grens van het onbetamelijke worden opgerekt en dat is een serieuze bedreiging voor de vrijheid die sinds de reformatie is bevochten en opgebouwd. Dat begon niet met de verlichting, maar met een godsdienststrijd waarin de fundamentalistische katholieken en protestanten net zo lang tegenover elkaar stonden en elkaar vermoordden omdat de ander zich niet wilde onderwerpen aan de ware leer en de ware god, tot tolerantie als enige optie overbleef. Tolerantie is niets anders dan het verdragen van dingen die je verafschuwt.

Ook de druk uit het buitenland wordt al maar groter. De Europese Unie was al conservatiever dan Nederland en dat wordt alleen maar erger door de toetreding van nieuwe leden. De Poolse katholieken en daarmee de Poolse staat hebben zich solidair verklaard met de theocratische hysterie. Ook aspirant lid Turkije haalt de Deense producten uit de schappen. Beslissingen van Europa zullen steeds vaker afbreuk doen aan verworven vrijheden. Ook de druk uit Amerika is groot. Wie in Nederland hecht aan zijn vrijheid, moet niet te lang, voor de goede vrede, meegaan in die trend. Ik was vanavond trots op Ayaan Hirsi Ali. Ik hoop dat mijn VVD pal blijft staan, ook in Rotterdam. Ik zal er in elk geval m’n best voor doen.