Wie studeert krijgt meestal een diploma. Wat is dat diploma waard? Krijg je een baan? En als je een baan vindt, verdien je dan genoeg om een hypotheek te krijgen? Een diploma voor dezelfde opleiding kan bij de ene hogeschool of universiteit meer waard zijn dan van de andere. Er moeten historische gegevens zijn over de invloed van een diploma op een carrière. Dat kun je op dagwaarde monitoren en zo ontstaat een beurskoers van een diploma.

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar een behoorlijke indicatie is het wel. Nu nauwelijks nog vaste arbeidscontracten worden gegund, is er behoefte aan andere indicatoren voor financiële betrouwbaarheid. Betaalt deze mevrouw of deze meneer zijn lening of hypotheek terug?

De diploma rating is misschien een betere indicator voor de banken dan vast arbeidscontract; zo’n contract biedt langer zekerheid dan een flexcontract maar niet voor de looptijd van een hypotheek. Wie genoeg inkomen heeft om een hypotheek af te lossen houdt dat alleen als de ‘fundamentals’ sterk zijn, ook als wisselt hij of zij nog zo vaak van werkgever.

Het aardige van zo’n rating is, dat die ook studenten na hun vmbo, havo of vwo een indicatie geeft van de waarde van een bepaalde studie aan een bepaalde beroepsopleiding. Met wat demografische en technologische indicatoren is de houdbaarheid redelijk aan te geven. Dat levert een sterk en objectief instrument voor studiekeuze. Een baan voor het leven krijg je nooit meer. Een aanstelling, een inkomen, een hypotheek en verdiencapaciteit kun je wel krijgen als je een studie kiest die hoog scoort op de DVI.