Ik heb de beslissing over een persoonlijke campagne voor de gemeenteraad lang voor me uitgeschoven. Een van de overwegingen om mij kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap was nu juist dat ik een andere campagne zou voeren dan George van Gent op het lijf was geschreven. Hoewel mijn handen soms jeukten en mijn tenen kromden, heb ik er voor gekozen om de campagne van George loyaal te ondersteunen

om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen onder de enige echte lijsttrekker. Ik vond en vind het niet kies om dan te proberen te raad te halen op voorkeurstemmen met een eigen verhaal. Ik zou het niet halen ook want de kiezer houdt niet van een partij waar het leiderschap in twijfel wordt getrokken. Anderen vroegen waar mijn campagne nou bleef. Anderen voeren ook een persoonlijke campagne, misschien om op eigen kracht in de raad te komen, maar in elk geval om hun eigen niche ten volle te benutten om met z’n allen zo veel mogelijk stemmen te vergaren voor de VVD fractie. Op de valreep heb ik besloten dat ook te doen met een flyer met onderstaande tekst. Die zou toch goed moeten zijn voor tussen de 200 en 300 stemmen.

Wil je een echte liberaal in de raad?

Het gaat Kees de Gruiter om de vrijheid. Van vrijheid kun je alleen genieten als het veilig is, als anderen jouw vrije keuzen respecteren. Veilig over straat gaan. Veilig uit gaan. Zonder angst voor je mening uitkomen. Zonder angst uitkomen voor je seksuele geaardheid, je ideeën over godsdienst. Je eigen keuzen maken voor een carrière, je kleding…

De overheid moet zorgen voor veiligheid. Iedere Rotterdammer moet die inspanningen ondersteunen. Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien: maatregelen voor veiligheid mogen alleen in uiterste gevallen de vrijheid van het verantwoordelijke individu inperken. De goeden mogen niet onder de kwaaien lijden.

En het gaat Kees om de grote stad waar meer te doen is dan een mens aankan op het gebied van kunst, cultuur, winkelen en uitgaan, een stad waar kinderen van jongs af aan leren over vrijheid en verantwoordelijkheid, een stad waar niemand die kan werken, weggestopt wordt in een uitkering, een dynamische open en internationale stad, waar immigranten meedoen als vrije individuen. Want het vrije individu is de norm in de grote stad.

Kees de Gruiter, VVD, lijst 4, kandidaat nummer 7.