Binnenkort ga ik m’n achtentachtigste grens over. De grens tussen Noorwegen en Zweden stond nog niet op de lijst. Alleen grensovergangen over land van landen die op dit moment bestaan, tellen. Van Tsjechië naar Slowakije of Servië naar Montenegro voordat die landen zijn gesplitst, telt niet mee. Per boot of vliegtuig evenmin. Bezoeken aan niet erkende landen, zoals Transdniestrië tellen niet. Het passeren van verschillende grensovergangen tussen dezelfde landen, brengt het totaal niet omhoog; het telt per land.

Er is een site (http://www.nicolette.dk/hitlist/hitlist.php) waarop je de score kunt bijhouden. De mijne staan daar onder de naam Grumas, de reisnaam van Marjolijn Masselink en mijzelf. We staan op de zesde plaats. Hier staan de eerste 87 grensoverschrijdingen.

 

Voor het eerst zoeken we de sneeuw op in een Zweeds dorpje tegen de Noorse grens aan in het Fulufjället Nationaal Park. Vliegen naar Oslo en dan driehonderd kilometer naar het noordoosten langs meertjes, bossen en besneeuwd bouwland in een huurauto. En dan een weekje knisperen in de sneeuw tot de feestdagen over zijn. Ik heb er wel zin in.