De burgemeesters Cohen en Aboutaleb hebben besloten dat de derby vijf jaar zonder publiek gespeeld moeten worden. Het is het zoveelste voorbeeld van het straffen van een collectief omdat de overheid niet in staat is de daders effectief aan te pakken. Het is onrechtvaardig, het werkt niet en er wordt te vaak naar het middel gegrepen.

Toen ik op school zat vond ik het al bijzonder onrechtvaardig als de hele klas moest nablijven omdat de dader zich niet meldde. Zowel de wetgever in Den Haag als ons gemeentebestuur grijpen regelmatig naar dat middel. Elke keer dat dat gebeurt is het begrijpelijk en lijkt het noodzakelijk.

We hangen een mosquito op om hangjongeren weg te houden, maar alle jongeren hebben last van de hoge piep. We zetten een bordje ‘verboden het gras te betreden’ om overlastgevende junks weg te kunnen sturen en ondertussen kunnen we er onze eigen boterham niet meer opeten op een zonnige dag. We plaatsen hekken om het Stokviswater af te sluiten voor het publiek omdat er jongens klieren… Kleine maatregelen die de directe overlast effectief verminderen. Maatregelen ook die ik heb gesteund als bestuurder en als gemeenteraadslid. Maar elke maatregel die niet direct gericht is op de dader gaat uiteindelijk ten koste van onze eigen bewegingsvrijheid.

Vrijheid en veiligheid gaan niet hand in hand. In plaats van de mensen die geen respect hebben voor het bezit van een ander achter de tralies te zetten, verwijderen we de muntgleuven uit parkeerautomaten, adviseert de politie mensen om van hun huis een fort te maken en stellen we het niet afsluiten van de auto strafbaar. We moeten echt naar slimmere oplossingen die alleen de dader raken. En effectief raken! Ik stel dus voor dat we volgend jaar Feyenoord Ajax door laten gaan met camera’s en lokhooligans en alle andere middelen die ter beschikking staan om elke raddraaier er uit te halen en voor de overgebleven vier jaar vast te zetten zodat de supporters in veiligheid kunnen genieten van hun de strijd op het veld.