Rotterdam is More than Just the Largest Port in the World

Onlangs vond ik een grote Umatic cassette terug met de videoversie van een diapresentatie die Hard Werken maakte in opdracht van de gemeente Rotterdam. Hard Werken was een eigenwijs vormgegeven Rotterdams cultureel tijdschrift waarvan vanaf 1979 tien prachtige nummers verschenen. De naam was het idee van Willem Kars: Rotterdam had de naam van een stad zonder cultuur waar hard werken het enige tijdverdrijf was. In 1980 richtte ik met hem de vormgeversgroep Hard Werken op waarin die eigenwijsheid van de vormgeving van het blad werd samengebracht. De groep was succesvol en een van de opdrachtgevers was de gemeente Rotterdam.

In 1984 kreeg Hard Werken de opdracht om een audiovisuele promotie van de stad te maken. Tom van de Haspel en ik maakten een presentatie waarin, zoals we dat eerder deden met het tijdschrift, het culturele klimaat van de stad werd belicht, waar het tot die tijd alleen om schepen, tonnen en heipalen ging.

Let in de video vooral op Joep van Lieshout die toen met botten, stoffen en lood een Middeleeuwse wereld schiep, wel al met zijn obsessie voor wapens, maar nog niets van het strakke polyester. Hij staat rechts onder.