In Minsk, Moskou, Novosibirsk en hier in Irkoetsk hebben we in hotels geslapen en er tussendoor in de vrije natuur. Het grootste dier lijkt de kraai te zijn. Eén hert hebben we gezien en opgezette beren die langs de weg werden aangeboden, maar verder zie je alleen kraaien, soms in gevecht met een kievit die zijn nest beschermt. Maar de heerser van Siberië is de kraai: Vladisibirsk.

Kleine zoogdieren zie je ook nauwelijks, geen roadkill gezien behalve een enkele kat bij een dorp.

De zwaluw zou hier een paradijs aantreffen: vliegen, dazen, muggen! Ik ga morgen als een halve Gingis Kahn Mongolië binnen met een ooglid dat onder handen is genomen door een mug.

Ze hebben hier in Rusland een vlaktaks van 13 procent. De economie draait als een tielelier maar ik heb de indruk dat er weinig gefabriceerd wordt. Het grootste deel van de auto’s is tweede hands geïmporteerd uit Europa en hier in het oosten van Siberië ook uit China, Japan (veel linkse sturen) en Korea. De trailers zijn bijna allemaal tweede handsjes uit de EU waarvan de namen en logo’s de lading niet dekken. Alleen bij de trucks zie je een populair eigen merk: de Amerikanski Truck. Er is voor de Lada Niva die was gebaseerd op het ontwerp van de Panda van Guigaro, een nieuwe versie die wordt geproduceerd onder het logo van Chevrolet. Best een stoer autootje maar hier met het imago van de eerste Volvo die Daf maakte. En natuurlijk nieuwe auto’s voor de nieuwe rijken.

Grote rijkdom aan grondstoffen is meestal een straf voor een land. Je krijgt een overheid die het belastinggeld van de burger nauwelijks nodig heeft om het land te regeren en een gemanipuleerde economie.