We zijn weer thuis. Met alles wat we hebben meegemaakt, is de mislukking het belangrijkste onderwerp. We zijn gestrand voor de grens van Ethiopië. De Mercedes Vito heeft het fantastisch gedaan. Ik had moeten weten dat je die weg alleen kunt nemen

met een auto die minstens zoveel ruimte onder de motor heeft als een Toyota Land Cruiser. Dat is de kleinste auto die er door komt. Dus ook als de schokbrekers en de veren er onder waren blijven zitten, hadden we het niet gehaald. Het is alsof je met een kameel door het oog van de naald wilt.

De ervaringen tijdens de pech waren het meest intens en het meest bijzonder. Je bent dan plots afhankelijk van anderen; van de chief van het Samburudorp in het noorden van Kenia, van de Kikuyu monteurs in Nakuru die maanden daarvoor nog hadden meegedaan aan de slachtingen onder de Luo, van de Afrikaners met weemoed naar de apartheid in Clanwilliams die de schade alleen maar groter maken. We zijn gegaan uit nieuwsgierigheid en hebben het meest geleerd van de pech. We zijn gegaan om Afrika te zien en we hebben evenveel van Afrika gezien als wanneer we wel naar het noorden waren doorgestoten. We hebben dus niets gemist.

Toch voelt het alsof we hebben gefaald. We hadden Afrika willen temmen, maar Afrika heeft ons verslagen. Er komt een tweede ronde. We gaan terug met een Land Cruiser en we zullen Afrika verslaan. Kinderachtig? Misschien. Maar elke wijk waar je niet in durft omdat daar misschien boeven zitten, elke weg die je mijdt omdat die gevaarlijk is, elke keer dat je toegeeft dat er no go areas zijn, wordt je wereld kleiner.

Hadden we beter kunnen weten? Ja, als we ons echt goed hadden voorbereid, waren we niet aan deze weg begonnen. Misschien waren we ook niet aan deze reis begonnen. Als we alle waarschuwingen ter harte hadden genomen, hadden we niet eens in de buurt kunnen blijven wonen waar we al jaren met plezier wonen. Ook voorbereiding maakt je wereld kleiner. Door onvoorbereid, met open vizier op de wereld af te gaan, loop je de kans om nieuwe ervaringen op te doen. En dat hebben we gedaan. We zijn gegaan uit nieuwsgierigheid en we hebben heel veel geleerd.