Nou zei Wouter Bos het weer in Buitenhof. Het moet maar eens afgelopen zijn met die erotische clips op MTV en TMF waarin seks voorkomt die het slechte voorbeeld geeft aan de jeugd. ‘Wilt u ze verbieden?’ vroeg Paul Witteman. ‘Nou ik wil in elk geval eens een goed gesprek voeren met de mensen die die clips uitzenden.’ ‘En als die nou niet onder de indruk zijn…?’

Nou kijk ik persoonlijk graag naar de clips van de Black Eyed Peas, Christina Aguilera of de Pussicat Dolls en ik zou niet graag zien dat de sociaaldemocratische jeugdpolitie ze van het scherm zou halen. Het is een heilloze weg om de jeugd tegen zichzelf beschermen door te voorkomen dat ze in de media in aanraking komen met geweld, drugs, seks en rock and roll. Omgaan met vrijheid en het dragen van eigen verantwoordelijkheid leer je vanaf de geboorte. Iedereen moet kunnen experimenteren, maar de enige garantie dat het allemaal op z’n pootjes terecht komt, is dat je leert om nee te zeggen.

Kinderen worden niet gewelddadig van geweld op TV; ze krijgen geen losse moraal van ’50 Cents’; of, zoals mijn Marjolijn het afgelopen donderdag zei in het lijsttrekkersdebat voor de Centrumraad: ‘Je kunt je kind toch ook leren om een coffeeshop voorbij te lopen?’ Wie goed oplet op de plek waar Rap en R&B elkaar raken, ziet dat de meisjes het gaan winnen van de gangs die hen als property beschouwen en dat doen ze zonder het recht op te geven zich als sexual beings te gedragen. De jongens moeten zich simpelweg leren gedragen. Dat noem ik emancipatie.

Wat doe je met de jeugd die niet wil deugen en die van hun ouders niets meekrijgen over vrijheid en verantwoordelijkheid? Parent bashing heeft daar geen zin. Zij moeten het van een ander leren, desnoods in een kazerne. Niet voor de discipline want discipline betekent simpelweg dat je orders uitvoert van een andere leader. Ze moeten leren met vrijheid om te gaan. Er is geen goeie groepsdruk en slechte groepsdruk. Er is alleen slechte groepsdruk. Eigenwaarde, zelfbeheersing en het dragen van verantwoordelijkheid voor alles wat je doet, daar gaat het om.