taxi manilla“Noy Noy Aquino is een goede man van een rijke familie. Hij is niet corrupt en hij doet z’n best om de corruptie aan te pakken, maar dat gaat nooit lukken. Om een start te maken moeten ze alle senatoren op een rij zetten en doodschieten. Ook die van zijn zogenaamde liberale partij. En dan opnieuw beginnen. Het hele systeem is corrupt. Elke politieman is corrupt. En je kunt niet naar hun superieuren gaan om te klagen want die doen mee.”

De ‘Liberale Internationale’ congresseerde in Manila op uitnodiging van de liberale partij van de Filippijnen. Vorige keer in Cairo. Volgende keer in Ivoorkust op uitnodiging van president Ouattara en zijn liberale partij.

Reis- en verblijfskosten voor eigen rekening. En dan nog 160 Engelse ponden als bijdrage. De Friedrich Naumann Stiftung en de aangesloten partijen betalen de rest. Drie dagen lezingen over vrijhandel en mensenrechten en discussies over resoluties van ‘the Bureau’ en de partijen. En dan de stemmingen over een kleine honderd amendementen die door de partijen werden voorgesteld en de geamendeerde resoluties. Er zijn veel gevoeligheden omdat soms beleid aan de schandpaal wordt genageld waarvoor een aangesloten partij mede verantwoordelijk is. En naarmate meer partijen toetreden, wordt de Liberale Internationale minder Europees, met meer begrip voor anti-Israël sentimenten, discriminatie van homo’s en beperking van de persvrijheid. En vervolgens wordt nauwelijks meer iets gehoord van de aangenomen resoluties.

 

Een nutteloze hobby van politici? Toch niet. De ‘Freedom Prize’ werd dit jaar toegekend aan een politicus in het autocratisch geregeerde Singapore. Zijn partij is verboden; hij heeft al in de gevangenis gezeten en staat nu onder huisarrest. Hij mocht niet komen om de prijs in ontvangst te nemen. Via Skype was hij er even bij.  Die prijs en de vele liberale partijen uit de hele wereld die er achter staan, is levensreddend. Liberale geesten uit de hele wereld putten hoop op vrijheid uit de steun die deze organisatie hen biedt. En, als de organisatie kritisch durft te zijn tegenover zijn eigen leden, kan dat helpen om te voorkomen dat zij afglijden naar machtsmisbruik en corruptie. Zo is de ooit zo veelbelovende partij van Sakasvili in Georgië uit de de Liberale Internationale  gezet omdat deze de politieke vrijheid van zijn burgers onvoldoende respecteerde. Dit jaar werd een resolutie aangenomen die het gewelddadige optreden van de politie in Tbilisi veroordeelde. Dat komt niet in de headlines, maar het komt wel aan. Dat maakt het de moeite waard om midden in het regenseizoen naar Manila te reizen.